dinsdag 6 mei 2014

Voorstelling cliënt en product

Eibreekhulp

M. is een jongen van 15 jaar. Hij volgt les in het Dominiek Savio instituut, meer specifiek: het tweede leerjaar, opleidingsvorm 4. Dit is eigenlijk het gewoon secundair onderwijs, maar de doelstellingen en ondersteuning zijn aangepast aan de problematiek van de jongere. Deze jongeren kunnen wegens de medische zorg of problematiek niet deelnemen aan het gewoon onderwijs.

M. heeft een spastische triparese, dit heeft dus als gevolg dat hij alle handelingen enkel éénhandig kan uitvoeren (met linker hand).
Binnen het DSI heeft hij kookles, door zijn problematiek gaat het koken niet vlekkeloos.
Zijn specifieke vraag naar ons toe is: "ik wil zelfstandig een ei kunnen openbreken".
Vandaar het product: de eibreekhulp.

Natuurlijk moet het hulpmiddel aan enkele eisen voldoen:
·         De wens van M.:
-          Zelfstandig en éénhandig een ei kunnen breken
-          De handeling nog zelf kunnen uitvoeren
-          Dankzij het hulpmiddel vlot de kooklessen kunnen volgen
-          Geen beroep meer moeten doen op de leerkracht
·         De noden van DSI:
-          Het moet gemakkelijk afwasbaar zijn
-          Het moet stevig zijn
-          Het hulpmiddel moet praktisch en gemakkelijk te gebruiken zijn
-          Er mogen geen eischalen in de kom belanden

Het volledige proces van de eibreekhulp is gebaseerd op het normaal principe om een ei open te breken.
Eerst wordt het ei op de rand van de pan/tas gebroken met één hand, waarna het ei open wordt getrokken met de tweede hand. Het hulpmiddel neemt in principe de functie van de tweede hand over. Dankzij dit systeem voert M. de handeling nog steeds zelfstandig uit en hoeft hij maar één hand te gebruiken.

Voor het gebruik van de eibreekhulp moet het hulpmiddel bevestigd worden, deze bevestiging gebeurt met een zuignap op het keukenoppervlak of een muur. Het hulpmiddel is ontworpen zodat M. met één hand het hulpmiddel op elke vlakke ondergrond kan bevestigen. Door gebruik te maken van een zuignap en een voet, creëren we een sterke basis. Dankzij deze basis kan het ei gemakkelijk worden opengebroken.

Er zijn twee manieren om het hulpmiddel te gebruiken namelijk; horizontaal op een tafel of verticaal aan de muur. Hierdoor kan het hulpmiddel flexibel gebruikt worden.
De horizontale positie wordt gebruikt voor het breken van eieren boven een kleine tas of pan. De verticale stand kan gebruikt worden bij een hogere pot. Het hulpmiddel is namelijk gemakkelijk te bevestigen aan de muur.
Eenmaal het hulpmiddel bevestigd is, kan het worden gebruikt om een ei open te breken.
De handeling is gemakkelijk: men moet met één hand het ei vastnemen, het breken op de rand van de pan/tas en als laatste het ei 'opentrekken' op de eibreekhulp.


Alle handelingen (bevestigen, ei breken, afwassen…) kunnen uitgevoerd worden met één hand. Het product is tevens stevig en kan gemakkelijk worden afgewassen. Kortom: het voldoet aan de wensen van de cliënt en DSI.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten